marți, 17 februarie 2009

La mulţi ani profesorului DAN PLĂEŞU


18 februarie 2009. Profesorul Dan PLĂEŞU îşi aniversează ziua de naştere.

Nici nu ştiu sigur câţi ani va face, cu toate că este foarte uşor să aflu din Anuarul şcolii normale vasiliene, publicat în anul 2005 (ultimul, din păcate!). Pe scurt, profesorul Dan Plăeşu este un neadaptat care are curajul de a spune lucrurilor pe nume. Un neadaptat (ca şi mine) care îndrăzneşte să spună "şefilor", slugilor de partid, lipitorilor de afişe sau cotizanţilor de rând ai partidelor, numiţi directori de şcoală (nouă!), inspectori sau mai ştiu eu în ce funcţii de pe care, aceştia îşi dau aere intelectualiciste de parvenit al sistemului. Indivizi lachei care niciodată nu ar fi în stare să participe cu succes la un concurs profesional real, pentru simplul fapt că sunt, incompetenţi...

Profesorul Plăeşu a plătit cu vîrf şi îndesat curajul de a nu sta cu capul plecat. Nu mai are dirigenţie, nu este propus în nicio funcţie (simbolică, neremunerată), nu are salariu de merit, nici 2% trimestrial, nu este în comisiile de bacalaureat...

Are curajul să spună lucrurilor pe nume, răspicat, argumentat şi responsabil. Câţi profesori au acest curaj în cancelariile şcolilor? Câţi profesori se ridică împotriva fanarioţilor directori (de partid!) care au transformat şcolile în sursă de înavuţire pentru ei şi clientela politică care-i susţin.

Dan Plăeşu a avut şi are acest curaj. L-am admirat şi am fost solidar cu el, ori de cîte ori am considerat că are dreptate. Din păcate pentru Şcoala Normală Vasile Lupu din Iaşi, de fiecare dată, Dan Plăeşu a avut dreptate.
Astăzi, în una din tot mai puţinele "replici", pe care ni le servim atunci când ne vedem, mi-a spus... " dreptul de a gîndi nu mi-l ia nimeni! Întotdeauna am să spun ceea ce gândesc, chiar dacă adevărul doare şi chiar dacă, voi avea (în continuare n.a.) de pierdut...".


Profesore DAN PLĂEŞU, LA MULŢI ŞI BUNI ANI!
Foto: în excursie, Programul managerial Team-building, -2004- în faţa căminului cultural din Praid, cu copii îmbrăcaţi în straie populare secuieşti.

Un comentariu:

radu spunea...

Jos palaria!!
A fost...este...si va fi CEL MAI!!!