duminică, 5 aprilie 2009

Adio, DAN PLĂEŞU!

DAN PLĂEŞU
(18.02.1957- 02.04.2009)

DESTINUL este calea, nu linia de sosire (Marcio Barrios)

Vestea trecerii în lumea celor drepţi a bunului meu coleg, DAN PLĂEŞU, m-a marcat foarte mult... Eram într-o inspecţie pe la capătul judeţului şi, la un moment dat, telefonul meu mobil a început să sune aproape continuu (eram într-o "poziţie" în care era un semnal ...palid!) intrând, într-o goană teribilă, mesaje care m-au demolat... DAN PLĂEŞU nu mai este printre noi...
Cu o revoltă de nestăpânit, m- am întrebat: DE CE, Dane, DE CE? Nu am găsit răspunsul şi, probabil, nu-l voi găsi niciodată, pentru că răspunsul a plecat...împreună cu DAN PLĂEŞU!
Am pierdut pe unul dintre cei mai dragi colegi ai mei, un exemplu de dăruire profesională şi mai ales, UN PROFESOR. Într-o societate în care toate ierarhiile reale sunt bulversate de non-valori, o societate în care orice absolvent de universitate cu o diplomă reală sau cumpărată, de la boutique-urile cu pretenţii "academice" şi, care, cu toţii, îşi spun ... profesori, DAN PLĂEŞU A FOST UN ADEVĂRAT, PROFESOR.
Un individ care a predat cu dăruire exemplară matematicile şi, care, a determinat în rândul elevilor săi, ca disciplina respectivă să fie respectată şi iubită! Ştiu, omul, sfinţeşte locul!
DAN PLĂEŞU, nu a făcut niciun compromis cu nimeni, nici măcar atunci când s-a încercat, prin şantajul societăţii "consumiste", să fie promovat prin "compromitere". Un individ cu o verticalitate exemplară. Poate, şi de asta, era atât de iubit de elevi şi colegii lui...Nu a trădat niciodată şcoala normală pe care o iubea şi, căreia, i-a dedicat versuri şi cîntece...
* * *
O să-mi fie foarte greu să mă adaptez, fără DAN PLĂEŞU... în cancelarie. Oricum, golul lăsat în cancelaria şcolii, de PLECAREA LUI DAN PLĂEŞU, este mult mai greu de acoperit decât vor unii să recunoască...
Pildele lui Albert Camus s-ar putea să sintetizeze, în esenţa lor, cu caracter generalizator şi, viaţa dragului meu coleg, DAN PLĂEŞU: "DESTINUL UMAN NU POATE FI PRIVIT, ÎN ANSAMBLUL SĂU, DECÂT ÎN MOMENTUL ÎN CARE EXISTENŢA A ÎNCETAT. PENTRU OM, MOARTEA ESTE ACEEA CARE ÎI MODELEAZĂ DESTINUL..."
Dane, drum bun şi ...adio! Nu te vom uita, niciodată!

4 comentarii:

Anonim spunea...

A fost cu adevarat un om deosebit , care ne-a invatat multe, si pe care il vom pastra in inimile noastre vesnic.

Anonim spunea...

Omul cu mintea "creata", mereu a avut un cuvant de spus ...

cozet spunea...

si..golul de la catedra...de vinerea dimineata....un gol apasator...nu se va outea acoperi...niciodata!

Anonim spunea...

imi pare tare rau de vestea aceasta trista, a disparitiei domnului Plaesu.Mi-a fost profesor acum ceva ani si parca nu-mi vine a crede..Dumnezeu sa-l odihneasca!