duminică, 10 ianuarie 2010

Atacul asupra educaţiei

Nu-ţi trebuie studii înalte să evaluezi sistemul educaţional românesc care a rămas una dintre ultimele redute ale centralismului politic, chiar de factură poliţienească, în care ordinele se execută şi, nu se discută...
Politicul, în iresponsabilitatea lui crasă faţă de cetăţean şi banul public a subordonat şcoala pentru a-i controla resursele, de la cele financiare până la cele umane. Nu devii titular fără să ai susţinerea politică şi cu binecunoscuta şpagă de rigoare. Liderii sindicatelor din educaţie, lachei ai sistemului trecut şi...actual, susţinuţi în funcţii de politicieni doar pentru că sunt şantajabili, au îngropat orice idee reformatoare a sistemului şi s-au complăcut în postura de ...reprezentanţi în tandemul corupţiei care "animă" societatea în general şi, şcoala, în special!
Am asistat cu un haz ponderat la lupta pe noua legislaţie care s-a dat în 2009 între principalele găşti care controlează sistemul educaţional, PSD, PNL şi PDL... "Noul pachet" legislativ -după cum am mai scris şi aici...-nu aduce mai nimic nou, decât, vrea să schimbe "ierarhiile " şi subordonările, adică, lichelismul pesedist dominant şi penelist din planul secund şi, care, secătuiesc cele mai mari resurse ale şcolii, să poată fi anulat...!
Nu poţi face reformă cu buzunare goale sau cu indivizi care îşi camuflează incompetenţa în spatele găştii de partid pe care o serveşte cu sârg. Şcolile sunt pline de indivizi obscuri, găunoşi, monumente de incompetenţă care sunt "promovaţi" drept valori. Aşa-zisele licee "elitiste" sunt un conglomerat al afacerilor, adevărate caracatiţe, în care se urmăreşte doar...imaginea. Orele se transformă în...conspecte, iar profesorul are treabă cu "olimpicii"!!! Aici,totul se "hrăneşte" cu imagine, statistici mincinoase şi cam...atât!
* * *
Faptul că, constant, vectorii de imagine politică au grijă să le aducă aminte dascălilor că sunt "întreţinuţii societăţii..." şi mai ales, de balastul social pe care-l produc, nu mai este nicio noutate! Se aminteşte mereu de norma didactică de 18 ore care, practic, încurajează lenea şi mai ales, nu are acoperire în creşteri salariale.
Mai nou, un alt sistem bugetar nereformat, medicina, dar cu afaceri ultrabănoase penttu doctori, a ridicat mănuşa...reformei, dar tot fără fond! Medicii nu vor sa mai facă gărzi sâmbăta şi duminica pentru că nu sunt plătiţi dublu!
Întrebarea mea, firească, este câţi profesori au fost plătiţi dublu pe durata activităţilor extraşcolare organizate sâmbăta şi duminica sau în afara programei şcolare/curriculei, activităţi în care îşi asumă responsabilităţi foarte mari şi pentru beizadelele medicilor şi politicienilor, activităţi în care dascălii scot bani din buzunar pentru a participa şi nu...invers! Aceste activităţi nu numai că nu sunt normate şi plătite dar, ele aproape nu sunt cuantificate nicăieri şi sunt considerate obligatorii dar...fără niciun ban!!!
Fel de fel de indivizi găunoşi şi cu glagorie puţină se ocupă de "reformele" educaţiei. Adevăraţii profesionişti sunt sistematic marginalizaţi pentru a se putea face loc...incompetenţei politice. Ingineri constructori, facuţi la apelul bocancilor de seara, sunt numiţi "specialişti" şi miniştri, doar pentru că au fost diriginţi de şantier la baronul de partid pentru...care a spălat bani publici. Unica întrebare care îi mai animă pe dascăli este când aceste scursuri adăpostite acum în parlament, vor ajunge în faţa legii pentru a da seamă pentru prejudicierea şi fraudarea fondurilor publice şi private. Niciodată!
Cei care au pus mîna pe ciolan vor uita de "reforme" în curând, preocupaţi fiind doar de împărţirea ciolanului care se subţiază vizibil iar haita se îngroaşă pe zi ce trece!
Şi, o veche vorbă din popor spune: "cine se aseamănă se adună!"...în parlament, în politică...

Niciun comentariu: