marți, 18 ianuarie 2011

ODĂ ŞCOLII.(III). Despre profesorul meditativ!


Faptul că educaţia românească este una rutinară care nu formează competenţe nu mai este nicio noutate, rezultatele internaţionale cum este PISA arată adevărata valoare a şcolii româneşti! În acest peisaj pestriţ în care profesorul responsabil şi implicat, meditează asupra neajunsurilor de zi cu zi, asupra acestui învăţământ preuniverstitar gratuit dar, în care lipsurile imense cu care se confruntă şcoala determină managerii să cerşească zilnic resurse materiale de la părinţii elevilor!
În acest peisaj responsabil pentru cei care vor să facă educaţie şi, iresponsabil pentru administraţie şi politicieni, a crescut un vlăstar al non-combatului educaţional, PROFESORUL MEDITATIV!
Acest, "homo (i)responsabilus", meditează mereu cum să se căpătuiască el mai bine, vine la şcoală să se odihnească, nu se întrebuinţează deloc la clasă, caută elevii cu situaţie materială familiară bună şi începe atacul...La început voalat anunţă familia că odrasla acestora are mari lipsuri şi că ar trebui meditat la disciplina...Apoi înteţeşte atacul şi încep să curgă notele rele şi evident apare corigenţa! Astfel, profesorul nostru, se "metamotfozează" din meditativ, în meditator al propriilor elevi de la clasă. Din acest conflict de interese şi lipsă crasă a deotologiei profesionale la care se adaugă, în mod determinant, lichelismul politic se dezvoltă o pecengene generală în educaţie, MEDITAŢIILE COMANDATE! Apoi, mediile la clasă sunt stabilite după plicul gros încasat de acelaşi profesor meditativ (iniţial) şi meditator ulterior şi nu după realitatea evaluărilor care ar trebui stabilite în colectivele de catedră sau evaluările sumative de la sfârşitul fiecărei unităţi de învăţare...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Domn profesor, citesc demult bloggul dumneavoastră, de fiecare dată îl citesc cu plăcere pentru că ştiu că spuneţi lucrurilor pe nume şi deseori rămân fără cuvinte. Mulţumim pentru faptul că găsiţi timp şi mai aşterneţi câte o postare folositoare pentru noi studenţii, mai ales în ziua de astăzi când avem nevoie de cele mai performante busole ca să ştim încontro ne îndreptăm.