luni, 27 iunie 2011

Prăbușirea Greciei!

Indiferent de analiza sistemică asupra evoluției din ultimii ani a Greciei nu poți trece cu vederea nemeroasele analogii românești, doar că, unele sunt ceva cam tardive!
Prin iarnă mișcările sindicale și-au revărsat ura proletară asupra parlamentului și guvernului strigând la unison ”Hoții!”. Exact ca pe la noi, numai că, grecii cât au dus-o bine prin minciună și demagogie politică în anii de după intrarea în UE (forțată și mincinoasă ca și în cazul României) a avut o relativă liniște, tulburată accidental de câte un atentat sângeros a mișcărilor anarhiste. Să recapitulăm un pic, guvernele și politica la greci gravitează în jurul a două familii Papandreu(stânga) și Karamanlis(dreapta), restul nu prea contează. Corupția este peste tot în lume apanajul politicului pentru că, lor, le revine decizia. Pentru a avea liniște să rumege banul public la discreție, politicienii greci au permanentizat un sistem economic care încurajează lenea și un sistem legislativ pe măsură. Sindicatele și-au impus propriile amendamente acestor legi astfel că, în Grecia, mai mult se chiulește decât se muncește! Se confirmă astfel că, în Europa, de la nord spre sud, pigmentul pielii se închide iar conștiința muncii lasă de dorit. Numai că, grecii, ca mulți alți mediteraneeni sunt un adevărat superlativ al chiulului!
Un lucru este cert, o țară care trăiește doar din turism și secundar din activitățile conexe acestuia, nu poate avea perspectivă într-o regiune aflată în prefaceri mari și cu o concurență pe măsură (Croația, Muntenegru, Turcia, Bulgaria, Cipru, Malta etc). Sistemul bancar românesc-privat- acaparat în proporție de 27% de investitorii greci este în pericol de avarie iar noul ”joc” al monedei noastre naționale o confirmă din plin. Conform proverbului istoric și moralizator referitor la greci, cu darul și bunele intenții, BNR trebui să țină sub strictă supraveghere afacerile și retragerile din aceste bănci...

Niciun comentariu: