marți, 14 iunie 2011

Reorganizarea teritorială și problema maghiară!

În stilu-i caracteristic Traian Băsescu și-a reamintit, subit, despre voturile românilor de la propria-i debarcare/suspendare parlamentară de acum câțiva ani și, taman, când visul nostru schengen-ist a luat direcția ”puneți-vă pofta-n cui”, acesta a aruncat bombele: parlament unicameral, reîmpărțirea administrativ-teritorială și incompetența membrilor cabinetului!
Doresc sa mă opresc într-o primă fază asupra problemei administrative cu provocările sale foarte mari. Ideea aceasta după cum afirmă și unii specialiști în domeniul dezvoltării durabile de mai mulți ani, ba, chiar și curricula școlară vorbește de principiile europene, printre care și cel al regionalismului este aproape obligatorie și, probabil, va aduce și un dram de reformă politică, în sensul că va naște altă categorie de baroni ...regionali. Într-o țară în care toți suferă de scenarită și securită, ideea veche și uitată a reaprins fitilul șantajului politic extremist maghiar! Numai că maghiari, de data asta, și-au făcut calcule total greșite!
Șovinismul unei mișcări misogine ( UDMR, în opinia mea) cu iz de partid tinde spre disoluție și, probabil, implozie internă.
Băsescu a făcut câteva mișcări care i-au asigurat o postare imparțială în reorganizarea administrativ-teritorială: nu s-a dus la Varșovia la întâlnirea economică cu...Obama (tocmai pentru a nu sta la aceeași masă cu extremiștii kosovari), a propus o împărțire în spiritul documentelor europene și a atras chiar și opoziția (cu jumătate de gură, ce-i drept) la proiect.
Maghiarii grupați în UDMR joacă în stilu-i caracteristic la cacialma. După ce au obținut studiul istoriei și geografiei în limba maternă obligând minoritatea pe care cică doar ei o reprezintă(!), să trăiască în promiscuitate lingvisitică prin necunoașterea limbii române -aspect vizibil în toate școlile și liceele cu predare în limba maghiară!- doar pentru a-i vota pe ei și a deveni mână de lucru ieftină și necalificată în Ungaria, acum se găsesc în situația de a-și arăta limitele.
UDMR are două soluții, ori părăsește guvernul și se alătură... useliștilor dar nicicum nu își vor vedea ideile lor șovine puse în practică sau...tac și șantajează PDL să-și maximizeze pretențiile lor revanșarde. Principiul regionalismului în schimb le dă peste bot cu toate ideile și angajamentele lor interne și antiromânești și cu oricâte reprezentanțe ale ”țării/ținutului secuiesc” deschid de aiurea peste tot în spațiul european dar cu ajutor de la Budapesta!
În schimb, fondurile din România și de la UE se vor distribui mult mai bine și în interesul maghiarilor din Harghita, Covasna și Mureș din actuala regiune de dezvoltare ”Centru” cu sediul la Brașov.

Niciun comentariu: