Nu fac parte dintre cei care debordează de optimism dar, mă gândeam în sine-mi că, acest oraş merită o soartă mai bună, demnă de trecutul său, relativ glorios, mai ales în perioada medievală târzie, cât a mai fost, capitala Principatului Moldovei. Nu a fost aşa, pentru simplu fapt -deja menţionat pe acest blog- că democraţia are suficient de multe limite, care determină...majoritatea. Să fim realişti, la vot au fost prezenţi doar aproximativ jumătate dintre ieşeni, acei pe care, îi interesează soarta oraşului sau, poate mai bine, pomenile promise de Nichita şi găştile sale. A fost o campanie murdară, în care Oprea nu s-a regăsit, iar "strategii" din spatele lui Nichita, au pus stăpânire pe oraş printr-un imens blocaj mediatic, cumpărarea şi şantajarea mass-media, etc., adică, toată recuzita băieţilor cu studii politice la Secu'. A fost deci o bătălie între securişti şi, se pare că cei ai lui Oprea, au pierdut pe mâna lor, au fost net defavorizaţi de accesul la banul public... Decontul ieşenilor pentru cheltuielile lui Nichita, vor dura mulţi ani de acum încolo, ca şi împrumuturile externe contractate de acesta şi cheltuite aiurea, total ineficient pentru contribuabili.
Trebuie să fim clari, cei care nu au fost la vot, nu au voie să spună nimic timp de 4 ani, nici că este rău sau poate...bine, pentru aceleaşi găşti, anterior amintite.
Oprea a avut dreptate, Iaşiul are de pierdut în continuare. Au ales majoritar, acei traseişti pe rutele glodoase ale ţinutului moldovenesc cel mai sărac, oameni cu origini sănătoase rurale (ca şi mine deltfel), aceia care nu sunt în stare să discearnă între binele colectiv şi binele individual, între minciună şi promisiune realizabilă, între proximitatea imediată, adică ziua de mâine şi viitorul copiilor lor. Au votat majoritar acei ieşeni care, nu au văzut nciodată ce pot face primarii şi consiliile locale cu adevărat responsabile faţă de cetăţenii care i-au ales. Mi-am dorit să organizez excursii electorale la Piatra Neamţ, să le arăt ieşenilor votanţi, ce însemană un primar gospodar şi demn. Nu am reuşit din motive diverse... dar, ca la Piatra Neamţ, este peste tot, în Transilvania, Banat, Crişana, în Craiova, în Constanţa (tot un primar PSD dar, nu paranoic politic şi administrativ) şi oriunde aiurea.
Oraşul acesta este din nou blestemat, aici la marginea Europei, confirmând din plin paradoxurile, dintre oraşele vestice (europene şi româneşti) şi rur-urbanul troglodit, cum a ajuns Iaşiul, sub "domnia" lui Nichita şi găştilor sale. Diferenţa este imensă, ca între civilizaţie şi mizeria umană. Iată o altă limită a democraţie originale pe care o trăim şi, pe care nu o putem elimina, datorită refuzului instituţiilor statului de drept de a-şi face datoria în cazul lichelismului poilitic şi hoţiei, în frunte cu Nichita Gheorghe. Mă întreb dacă, nu ar fi cazul ca ineficienţa funcţionării statului de drept, să facă posibilă dezvoltarea partidelor de extrema dreapta, care să se angajeze să facă ordine, mai ales în hoţiile alianţei Nichita-Fenechiu -de exemplu- şi să încerce să preia puterea democratic. Trendul vest-european ne arată că acolo partidele de extremă dreapta au căutare, tot pe fondul ineficienţei democraţiilor de ...cumetrie. Ar trebui să dea de gândit multor oameni responsabili din această ţară că actuala stare de lucruri nu mai poate continua, pentru că, efectiv, nu se mai poate trăi în minciună, mizerie şi hoţie ...(a)doctrinară.
Numele vehiculate de viceprimari şi intens negociate de alt şpăgar din umbră, Fenechiu, au demonstrat ceea ce de peste 4 ani funcţionează la Iaşi, hoţia este solidară între exponenţii ei.
Somn uşor ieşeni, Nichita - şi găştile- au grijă de banii voştri, ...ca la reclama FNI! Lucrurile importante au nevoie de timp, ca în deja celebrul banc: de câţi oameni este nevoie pentru a înşuruba un bec în faţa Palatului Roznovanu? Răspuns simplu, de un singur individ, Nichita Gh., căruia îi trebuiesc 4 ani pentru această operaţie...
Cei săraci cu duhul, îşi merită din plin soarta.