De cativa ani buni, am afirmat raspicat despre faptul ca educatia este paravanul capitalismului (de carton, de cumetrie, a hotiilor fara numar, a spalarii banilor publici, etc), niciodata bugetul educatiei nefiind cel declarat.
Dupa principiul politic arhicunoscut si specific romanesc "dupa noi, potopul!", liberalismul minciunii ne-a aratat "competenta" dirigintelui de santier Adomnitei si splendoarea gandirii pragmatic- hotesti a tov. visator (liber-cugetator) finantist, Vosganian, si mai ales, gandirea politica a inegalabilului, "iluminatul" Tariceanu, zis si Razgandeanu.
Executia bugetara pe anul 2008, este imaginea neta a lungului sir de minciuni politice cu care, naivii de alegatori sunt prostiti sistematic. In proiectul de buget pe anul 2008, educatiei i-au revenit (teoretic) 6% din PIB. In realitate, acest buget a fost undeva intre 3,5-3,8% din PIB, restul fiind "buget virtual" ( deh! doar suntem in epoca informaticii). Adica, in specificul gandirii nastasiano/iliesciene, bugetul educatiei este sistematic trunchiat (adica furat) in avantajul altor cheltuieli "necesare" guvernului, care nu se vad dar au inghitit sume uriase de la buget, cum ar infrastructura, adica autostrazile ( 5 km. in anul 2008!!!). Pai la ce sume colosale a cheltuit tov. Ludovic Orban pe infrastructura, cred ca in orice stat civilizat din lume, s-ar fi realizat peste 100 km. autostrazi/an. Dar, in Romania, acesti bani, au ingrosat conturi clientelei politice si s-au cheltuit in campaniile electorale (un amic din Austria mi-a marturisit ca in campania alegerilor generale din 2008 in Romania s-a cheltuit peste 10% din PIB!). Nu este nicio noutate, banii negri si gri (spagile de la imbuibatii din agentiile si agenturile peneliste) au iesit la iveala si s-a vazut efectul de prostire pe fata prin acordarea de plocoane votantilor.
Banii pentru investitiile din educatie, probabil ca vor ramane tot in dimensiune virtuala, iar cele cateva investitii ridicate de ochii lumii, pe ici pe colo, se vor carpaci tot de firmele de partid ale spagarilor, de care, niciunul dintre "jucatorii" de pe piata muncii, nu duce lipsa...
La vremuri noi, tot EI...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu