Fiecare şcoală are brandurile ei, profesori care şi-au pus amprenta de-a lungul vremii pe generaţii de elevi... Cu cât şcoala este mai veche şi impactul ei în comunitate este mai mare, brandurile adevărate (nu cele impuse, confecţionate politic prin minciună!) sunt mai cunoscute, mai respectate de către întreaga comunitate şi în mod deosebit, de comunitatea educaţională.
Şcoala Normală Vasile Lupu din Iaşi nu a dus şi probabil, nu duce lipsa brand-urilor reale, adică recunoscute de majoritatea elitelor educaţionale locale.
Unul dintre cele mai mari brand-uri din ultimii ani pentru şcoala vasiliană, este şi va rămâne, Profesorul VIOREL BÂRLEANU.
Ori de câte ori paşii mă poartă prin şcolile din judeţele Iaşi şi Vaslui (dar, nu numai pe aici, ci şi la Suceava, Galaţi, Bacău, ş.a.) sunt întrebat ce mai face profesorul Bârleanu... Învăţători/ institutori sau profesori de diferite discipline, îmi evocă pe scurt, personalitatea amplă, deosebită a profesorului Bârleanu cu o imensă satisfacţie de împlinire profesională, cu lumină în ochi şi cu bucuria că au avut prilejul ca personalitatea şi profesionalismul dlui Bârleanu, să le fie călăuză vremelnică şi poate, pentru mulţi, chiar mentor. Am devenit mândru pentru faptul că sunt contemporan, că am colaborat chiar admirabil, cu Profesorul Bîrleanu.
Activitatea profesională amplă şi productivă a Profesorului Bârleanu a fost umbrită în ultimii săi ani de activitate de incompetenţa cuibărită în elementele decizionale, impuse politic la inspectoratul şcolar din Iaşi. Dezamăgirea Profesorului a fost amplificată după numirea clientelară a prof. Axinte Elena şi a "pupilei" Ungureanu Mihaela la conducerea şcolii.
Pentru faptul că în noiembrie 2005, profesorul Bîrleanu a avut curajul să fie solidar cu subsemnatul în conferinţa de presă în care am arătat doar o parte din ticăloşiile săvârşite împotriva şcolii noastre, de numita Gavrilă Camelia, întâmplător inspector general (de partid) şi că s-a declarat public solidar cu directorul de atunci al şcolii, a fost pus la zid -ul penelismului si aşa-zis "democraţilor", instalaţi la putere. În speranţa că sloganul umilitor, că o să trăim bine (confirmat că ei, guvernanţii , au dus-o nemaipomenit de bine, în mod deosebit peneleii...) neonomenclatura instalată la conducerea învăţământului ieşean a început să-şi bată joc de toţi aceia care, au avut curajul să rămână verticali, luptând cu mijloacele lor modeste împotriva imposturii promovată ca...virtute.
Brand-ul de aur al Şcolii Normale, Profesorul Viorel Bârleanu a fost umilit de neonomenclatura instalată la conducerea şcolii în decembrie 2005, iar suprema umilinţă a sunat cinic "... domnule profesor, dumneavoastră aţi demonstrat că nu sunteţi demn de încrederea noastră (a peneleilor!, n.a.) şi de aceea, mă văd nevoită să nu vă sprijin nici o iniţiativă şi mai mult, să nu vă mai dăm ore de la anul...!", rostită de tov. Axinte Elena, în spiritul nomenclaturii sale de partid. Parcă sună cunoscut, această modalitate, securisto-comunistă de a pune la punct pe toţi acei care, îndrăznesc să nu fie de acord cu... ticăloşia şi minciuna instaurate de către democraţia populară odată la 4 ani.
***
Şi, o scurtă problematizare:
Oare de ce, niciodată, în cei peste 15 ani de activitate didactică la şcoala normală vasiliană, NIMENI dintre absolvenţii noştri cu care am intrat în contact, nu întreabă ce mai fac profesori precum: Axinte, Purţuc, Ungureanu şi mulţi alţii de teapa lor?(inclusiv foşti elevi unde aceste personaje au fost diriginţi!)
Aştept cu interes răspunsul celor care au "rezolvat" deja ...Problema!
***
Trebuie să ne unim forţele cu toţii, acei oameni responsabili faţă de generaţiile viitoare, pentru ca toate elementele răului cocoţate politic în funcţii decizionale să nu revină vreodată ca factor decizional la niciun nivel în educaţie...Iar, dacă cu adevărat sunt competenţe de partid, să le creeze partidele şcoli unde să-i pună directori, inspectori generali...
Nimeni în acestă ţară nu plăteşte impozite, pentru ca elementele politice cu comportament aproape fascist să-şi bată joc de actul educativ şi de cadrele didactice cu adevărat responsabile.
***
Pentru necunoscători, PROFESORUL VIOREL BÂRLEANU, este membru a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor,, cadru didactic asociat la Universitatea de Artă George Enescu din Iaşi, culegător de folclor, a publicat numeroase studii şi cercetări de specialitate, conducător de cor laureat la numeroase concursuri naţionale, profesor-metodist, a imprimat numeroase discuri şi CD-uri cu muzică corală, colaborator al numeroase emisiuni radio şi tv, iar ca răsplată, se regăseşte în Enciclopedia Personalităţilor din România, ediţia I-a.
Prin comparaţie, cei care şi-au permis să-l umilească pe Profesorul Bârleanu, ce pot adăuga la CV -ul lor, înafară de aşazisa politică şi... mizeria intelectuală, care îi guvernează decizional?
Un comentariu:
Domnule profesor, impartasesc aceeasi admiratie pentru domnul Barleanu.Am fost in corul dumnealui,iar amintirea acelor nenumarate ore de repetitie e inca vie, si atat de frumoasa!
Salutari respectuoase si calduroase de la o fosta eleva a Scolii normale, absolventa in 2005!(in clasa d-nei prof.Munteanu)
Trimiteți un comentariu