sâmbătă, 6 februarie 2010

DESTRUCTURAREA INCONŞTIENTĂ DIN EDUCAŢIE.(I)Şcoala bolnavă

Şcoala românească este bolnavă...Reiau cu obstinaţia (de catâr!) că şcoala este oglinda fidelă a societăţii şi mai ales a organizării ei. Sau, mai bine zis, şcoala arată cât de evoluată este clasa politică şi cât sunt de eficiente politicile publice!!
***
Produsul "finit" a şcolii evoluează conform politicilor, fără o ţintă clară, fără expectanţe solide care să determine progresul. Tocmai de aceea, şcoala scoate pe bandă ...rulantă, absolvenţi, care nu au vreo legătură solidă cu necesităţile comunităţii sau cu piaţa muncii. De aici rezultă în parte şi umilirea constantă a cadrelor didactice care sunt acuzate direct de ineficienţă.
În schimb, "produsul", adică elevul găseşte şi se adaptează rapid noilor trenduri specifice societăţii consumiste. Putem afirma fără niciun resentiment că ELEVII CONFIRMĂ CĂ AVEM O ŞCOALA BOLNAVĂ!
Numărul de absenţe nemotivate în învăţământul obligatoriu de 10 ani este imens. Elevii chiulesc pe capete fără ca sistemul să poată interveni. Se ajunge din nou la tarele comuniste, considerate de "strategii" educaţionali drept cutume ale sistemului (care sistem, este o altă poveste!). Scutirile şi motivările aduse de elevi ne demonstrează că avem o şcoală bolnavă, într-o ţară bolnavă!
Realitatea este cruntă, explicaţiile savanţilor din instituţiile specializate fiind de cele mai multe ori ...fanteziste, fără vreo legătură cu realitatea. Elevii se ridică împotriva sistemului educaţional ineficient şi nestimulativ? NU, elevii refuză sistemul educativ aflat în colaps, nereformat şi, probabil, realizează mai bine decât noi, că şcoala nu mai trebuie să fie o prioritate...Aruncarea elevilor în societate şi multiplicarea tarelor capitaliste din ce în ce mai dezvoltate, ne arată de fapt, destructurarea sistemului şi totala ineficienţă a produsului din sistem... Între input-uri şi output-uri este un imens decalaj. Cine sunt principalii vinovaţi? Toţi, dar mai ales decidenţii. Dacă ne uităm atent cum sunt alocate fondurile pentru clientela de partid a primarului la Iaşi, vom înţelege şi imensa spălătorie de bani publici către şcolile faliţilor, adică acei aşa-zis manageri de...partid! Legăturile bolnăvicioase dintre administraţie şi conducerile unor şcoli, care le-am putea traduce simplu, corupţie, sunt veriga slabă care determină, în continuare, destructurarea şcolii...

Niciun comentariu: