sâmbătă, 11 februarie 2012

JUSTIȚIA (încă) OARBĂ DIN ROMÂNIA


Că justiția este în continuare o eternă problemă politică pe termen mediu și lung pentru România nu mai este niciun fel de noutate pentru cetățenii responsabili din această țară. Numai că, politicienii reușesc mereu să neglijeze intenționat reforma sistemică a societății, iar cele câteva voci autorizate sunt acoperite măiastru de tabloidizarea imbecilă extinsă de media autohtonă. ”România trebuie să-și asume responsabilitatea și să rezolve rapid chestiunile criticate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)", afirma Monica Macovei, în august 2011. Europarlamentarul PDL arăta în continuare că soluțiile privind justiția reies din rapoartele Comisiei Europene pe MCV și oferă câteva exemple în acest sens. "Judecătorii să judece dosarele cu politicieni amânate de ani de zile. Consiliul Superior al Magistraturii să înceapă concret curățarea sistemului judiciar și să-i sancționeze pe procurorii și judecătorii care au tras de timp sau din vina cărora s-au împlinit termenele de prescripție. CSM să-i sancționeze pe judecătorii și procurorii care nu au depus în termen declarațiile de avere și interese", propune Macovei. Ea completează apreciind că "excluderea din magistratură ar fi o dovada de luare în serios a normelor de integritate". "Niciuna din aceste soluții nu cer modificări ale legislației, ci numai o doză de respect față de cetățenii români și europeni", își încheie europarlamentarul PDL declarația politică pe tema Schengen.
Am amintit aceste aspect și recomandările de bun simț venite de la un fost minstru al justiției și europarlamentar roman, deci o voce autorizată care militează pentru statul de drept. La raportul din februarie 2012 aceleași aspecte apar menționate în raportul pe justiție al CE cu privire la România. De ce? Pentru că nu se vrea să se facă curățenie, chiar dacă ministrul este bine intenționat. Curățenia se face odată cu clasa politică și este un proces extrem de anevoios ținând cont de încrengăturile bine stabilite ale parteneriatului subteran politică-justiție!
Iată de ce unele extrase din opera lui Caragiale sunt actuale și astăzi, chiar dacă apparent trim alte vremuri: „Multe am învăţat de cînd trăiesc în mijlocul Europei civilizate – unde e dreptate la tribunale fiindcă este şi pe stradă – şi între toate una mai ales, că omul trebuie să spună europeneşte, nu greco-ţigăneşte, ceea ce crede.“ sau „M-am exilat şi atâta tot. Aerul aici îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sînt virtuţi, iar munca şi talentul vieţii demne de compătimit.“ *
Până când justiția și justițiabilii vor înțelege menirea lor socială va trece multăăă apă pe Dambovița, Dunăre etc. Justiția trebuie să devină cât mai repede cu putință garantul puterii reale a imparțialității și corectitudinii, iar ruperea ei de corupția politică va deveni certitudine abia atunci când toți corupții politici și acoliții lor vor ajunge după gratii. Perspectiva corectitudinii va veni etapizat și în filialele partidelor care se vor transforma din agenturi teritoriale de rezolvat probleme clientelare sau mai pe scurt corupție instituționalizată, în filiale ale corectitudinii și reprezentării politicilor publice pentru cetățeni. Altfel mereu ne vom întoarce la …Caragiale și vom constata, amar, că este deosebit de actual!
 
*Caragiale citat în ”Dilema Veche” de Andrei Pleșu/ febr.2012

Niciun comentariu: