marți, 20 ianuarie 2009

OBAMA LA ...SUPERLATIV

20 IANUARIE 2009, Zi mare pentru americani şi nu numai...
Am rămas uimit de mobilizarea de forţe, pozitivă, de care, numai americanii sunt în stare... Mesajul preşedintelui ales, a fost magnific prin simplitatea discursului, pe înţelesul tuturor. Pe lângă nevoia, acută, de a redeveni naţiunea care prin prosperitatea lor, impuneau respectul cuvenit, Obama a mai spus ceva, legat de solidaritate şi mai ales de ...imperfecţiunea şi derapajele care pot apare. O astfel de recunoaştere, a posibilelor greşeli administrative, a creat o lumină, puţin mistică, pentru un preşedinte (fie el şi din cel mai democratic colţ al lumii!) la început de mandat. Şi, nu în ultimul rând, Obama, a avut o frază cu dedicaţie pentru corupţii din această lume, care au acaparat puterea şi refuză "jocul" democratic. Chiar dacă, mesajul "pacifist" a lui Obama, cu întinderea "mâinii..." pentru a crea premisele unei posibile colaborări, a fost (poate!) de conjunctură pentru momentul festiv, cred, cu convingere, că avem un preşedinte responsabil şi al tuturor americanilor. Şi, dacă până şi Cristian Tudor Popescu, este fascinat de noul preşedinte american, înseamnă că, trebuie să privim cu mare admiraţie dincolo de Atlantic. Americanii, această "ţară tânără..." , ne-au arătat că se poate. Valorile reale se cern şi, până şi cei mai înfocaţi anti-africani din America, aşteaptă cu nerăbdare reforma economică şi tranziţia cît mai uşoară...
Orice referire /comparaţie cu aşteptările din peisajul mioritic şi mai ales dâmboviţean, nu-şi are sensul...Unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! În schimb am o mare nelinişte, nemetafizică, dacă preşedintele Obama s-a referit şi la corupţii care conduc România, mai direct sau mai discret?
Felicitări poporului american, rudelor mele care trăiesc/au emigrat de "binele" colectiv (ist) românesc (de mai ieri sau de azi) şi tuturor prietenilor mei, din Florida, până în Illinois sau Texas....Sunt mândru de voi şi pentru ...voi!

Niciun comentariu: