vineri, 14 ianuarie 2011

ODĂ ŞCOLII.(I). Nu trageţi în profesori fără motiv...


O spun cu toată sinceritatea, categoria cea mai oropsită din România sunt dascălii! Ei au avut cel mai mult de pierdut după căderea comunismului, atât din punct de vedere economic-salarial, cât şi social...
Domeniul este artificial întreţinut, hiperîncărcat, neperformant şi mai ales obtuz la tot ceea ce înseamnă reforme structurale şi mintale...Dar, până la a blama o întreagă categorie socială care are un rol totuşi important în societate este de neconceput... Parcă-i văd pe alde Remeş(caltaboş) sau Tăriceanu care vedeau în profesori pe cei mai mari evazionişti!! Apoi, Băsescu şi el, îi vede pe profesori drept nişte chiulăi care au doar 18 ore pe săptămână şi care, în acelaşi timp, se dădea în stamba sticlei "că uite ce mare a ajuns el fără să-i fi păsat prea mult de şcoală"!
Să fim oneşti şi să recunoaştem că minciunile acestor 3 indivizi politici menţionaţi au aruncat cu noroi în munca a numerase generaţii de profesionişti devotaţi şcolii şi, în acelaşi timp naivi, care speră în renovarea învăţământului românesc!
Profesorii nu au condiţii minimale de exercitare a profesiei. Nu au cabinete didactice, fac performanţă pe banii lor şi îşi sacrifică totul, uneori şi familia, pentru un ideal din ce în ce mai îndepărtat. Profesorii nu stau 8 ore la şcoală pentru că n-au unde sta efectiv, merg acasă unde consumă din timpul şi resursele lor: căldură, lumină, apă pentru a face educaţie...
Subiectul cel mai sensibil, cel al meditaţiilor este jenant şi aruncă o umbră groaznică asupra profesioniştilor din educaţie. Este ştiut că, mai ales, la liceele şi şcolile elitiste unde şi snobismul părinţilor este vinovat, se perpetuează sistemul meditaţiilor, lucrurile fiind scăpate de sub control. Ba chiar, mediile se negociază după ...meditaţii!Aici, organele de control ale statului ar trebui să intervină în forţă. Fiscul ar trebui să controleze activitatea profesorilor prin sondaj şi acolo unde sunt prinşi ar trebui mediatizaţi, fără mânie proletară gen "nu faceţi ca ei! ", pentru a determina conştientizarea declarării tuturor veniturilor indiferent de natura acestora.
Problema mult mai gravă, în opinia mea, este în alte două domenii bugetare, sănătate şi ...popime! Doctorii primesc mită în timpul programului de lucru şi nu declară nimic. Profesorii fac meditaţii în afară programului în timpul lor liber!
Popii, începând de la cutia milei, terenuri şi păduri şi până la afacerile turistice nu plătesc niciun fel de impozit pe venit! De ce? Pentru că cetăţenii acestei ţări au fost împărţiţi deja în 3 mari categorii: politicieni-care au numai drepturi; popi, sistem bancar, fisc, sănătate şi administraţie- care primesc totul fără să dea nimic şi, profesori- cei cărora urmează să li se ia "şi pielea" de pe ei (că tot sunt povara guvernului)...Până la urmă, odată cu pierderea respectului faţă de şcoală ne-au autocondamnat ca un popor de rangul doi sau chiar trei...Cine este vinovat? Sau, poate chiar aşa se doreşte!!!!

Niciun comentariu: