duminică, 14 august 2011

ZILELE ORAȘULUI FLĂMÂNZI 2011. SIMPOZIONUL ”Prof. univ. dr. ION BOJOI-Eminent slujitor al geografiei românești”

















































Am fost martorii unei inițiative pline de recunoștință pentru una dintre marile valori locale care a adus faimă fostului sat de unde a izbucnit scânteia ultimei răscoale țărănești împotriva feudalismului semi-capitalist (și, care ne arată după aproape un secol de ce România este o țară săracă care trăiește într-o promiscuitate greu de înțeles de toți occidentalii care o vizitează!).

Simpozionul a cuprins o paletă largă de evenimente, de la evocarea personalității profesorului Ion Bojoi, cetățean de onoare post-mortem a urbei, de către profesori universitari(Iași și Suceava), cadre didactice locale și cercetători cu care profesorul a colaborat de-a lungul vremii. Au urmat, apoi, lansările de carte ale autorilor originari din localitate: Gabi Gomboș cu istoriografiile sale flămânzene, Mihai Hăisan cu versurile sale sensibile legate de implozia lăuntică a pomilor și scriitorul Constantin Arcu cu două volume care ne oferă radiografii din lumea tăcută și plină de efervescență și mister a ”peisajului” justiției neo-capitaliste.

Dezvelirea bustului prof. Ion Bojoi din fața școlii căreia geograful i-a devenit ”patron spiritual” din fostul său sat natal, Cordun (actual cartier al orașului), a reprezentat un alt punct al recunoștinței administrației locale pentru personalitățile cu care, actualii locuitori, trebuie să se mândrească și, de ce nu, să le calce pe urme!

A fost o după amiază densă de august, cu evenimente derulate într-un ritm alert, plină de trăiri ample și de evocări memorabile.

Flămânzi, 13 august 2011



Un comentariu:

manytuu spunea...

Felicitari organizatorilor care schimba infatisarea Orasul Flamanzi, prin invocarea personalitatilor Flamanzene ce i-au facut cunoscuti.