miercuri, 3 martie 2010

Maroc 2010 (III). In muntii Atlas si in hamada...


La Casablanca am reusit cu ajutorul unor prieteni locali sa inchiriem o maşină...si am "tocmit" un şofer localnic, pe unul dintre prietenii nostri de acolo. Fac precizarea, că în Maroc regulile de circulaţie sunt facultative, se circulă haotic iar trecerile de pietoni sunt pur decorative, absolut niciun şofer nu acordă prioritate pietonilor! Pornim pe autobandă spre Marrakech. Autostrada este perfectă dar, pe alocuri, gardul a fost "subtilizat" şi apar instantaneu "cete" de câini maidanezi sau capre şi oi...Ca pe la noi!
Apropiindu-ne spre Marrakech, se văd Munţii Atlasul Înalt. Vârfuri semeţe arcuiesc orizontul prin albul imaculat afişat. Un peisaj superb!
Marrakech-oraşul grădinilor, capitala sudului, oraşul de la intersecţia drumurilor comerciale vechi... Intrăm în oraş, admirăm parcul /rezervaţia naţională de palmieri şi noile cartiere rezidenţiale. Practic oraşul este înconjurat de o centură verde de măslini! Chiar dacă gazdele spun că are cca 2 milioane de locuitori, noi, ne-am îndoit amarnic, poate în jur de 1 milion de oameni!
Ne cazăm la un hotel pretenţios la care aveam rezervare şi care ne-a acordat remiză 15 %, deh, extrasezon! Ieşim să vizităm oraşul şi, la insistenţele mele, se acceptă mai întâi zona nouă din vest şi sud. Vizităm Jardin Menara cu bazinul său plin de crapi bine ...crescuţi, apoi caravana de cămile pentru turişti din apropiere, Grădinile Mamounia şi mai ales imensul bulevard-parc Mahomed VI, un exemplu de adaptare a arhitecturii moderne la specificitatea locală. Trecem şi pe la Grădinile Agdal şi grădina botanică Majorelle. Revenim în oraş. Ajungem la Moscheea Koutoubia(moscheea librarilor) care cu minaretul său zvelt, domină oraşul. Prima şi cea mai profundă impresie este cel imprimat de arhitectură, toate clădirile sunt vopsite în culori cărămizii şi au numeroase decoraţiuni exterioare din fier forjat, o adevărată artă! În moscheea Kashbah se găsesc mormintel dinastiei Saadite, fondatoare a oraşului. Trecem spre suk (bazar) şi Medina. Oprim în piaţa Jemaa el Fna, imensă şi neaşteptat de plină de viaţă la ceas de seară: spectacole felurite, talente nedescoperite din lumea muzicii, artelor, pantomimei, clovni, instrumentişti etc..., alături de îmblânzitori de cobre, hoţi din buzunare... Un spectacol incredibil! Alături, imensul comerţ de întâmpinare, numeroase terase cu produse tradiţionale marocane, printre care celebra supă harira...Vizităm suk-ul şi rămânem impresionaţi de aparenta curăţenie şi gospodărire interioară, spre deosebire de altele vizitate: Rabat, Sale, Fez, Casablanca, Meknes...Intrăm într-un birou local de turism şi aflăm despre oferta oraşului pentru cazare, cca 100 de hoteluri omologate cu peste 40000 de locuri! Impresionant. Dar, nimic nu este la voia întâmplării, noul aeroport situat în sud-vestul oraşului a fost complet modernizat şi extins. Este aproape cât Otopeniul! De aici, pleacă curse regulate spre Europa, Africa, America de Sud şi marile oraşe marocane.
Plecăm spre Atlasul Mare (Înalt)...La început urcăm uşor printr-un piemont larg, evazat, apoi din ce în ce mai puternic înclinat. Satele se cuibăresc pe văile şi terasele râurilor. Vârfurile de peste 3000-4000 de metri sunt din ce în ce mai aproape. Peste tot, de-a lungul şoselei care traversează Atlasul Înalt sunt "expoziţii itinerante" de geme şi fosile. Au zice că marocanii sunt un popor de ...geologi! Amoniţi imenşi-probabil contrafăcuţi-, geode portocalii, vopsite pentru a ...atrage!, fel de fel de gipsuri, şisturi, rubine şi safire...Ce mai, un adevărat muzeu ambulant! Urcăm şi oprim în Pasul Tizi a Tichka la peste 2260 metri altitudine. Rece, vânt tăios! Admirăm în zare o imensă cascadă, a cărei înălţime este de cca 100 de metri. Peisaj superb!Spre est se desprind culmile Atlasului Mijlociu cu vârfuri de peste 3000 de metri... Coborâm spre sud, către Ouarzazate, cel mai important oraş din deşert. Oraşul cinematografiei marocane, aici fiind studiouri specializate, la care oprim pentru o scurtă vizită.
Suntem în hamada calcaroasă Dra'a, un podiş slab ondulat şi arid. În zare culmile Atlasului domină peisajul spre nord şi vest. Valea Dra'a, cu izvoarele bine alimentate în Atlasul Înalt delimitează oraşul spre vest şi contrastează prin peisajul agricol, verde, cu ternul prăfos al hamadei. Vizităm cetatea berberă, un atelier de covoare şi un muzeu improvizat unde se vindeau de toate pentru toţi!Oraşul este în cea mai mare parte nou. Uimitoare este intrarea modernizată în oraş, cu un bulevard larg, în lungime de peste 3-4 km dinspre vest...
Am revenit la Marrakech şi apoi la Casablanca...

Niciun comentariu: