joi, 8 iulie 2010

CATEDRALA NEAMULUI...PROST!

Faptul că ideea acestei mega-construcţii a trecut de la stadiul de germene, încolţit în megalomania cvasi-dominantă a "înaltelor feţe bisericeşti" din Dealu Patriarhiei, la cel de proiect nu mai miră pe nimeni. Numai faptul că, formele de manipulare, justificative, asupra prostimii de rând capătă aspecte groteşti...
Auzim de la cea mai "înaltă faţă...ortodoxă" că doar în vremuri de recesiune şi criză au fost durate cele mai impunătoare edificii. "Clasici" în viaţă din zona politicului susţin şi ei chiar că piramidele din Egipt într-o astfel de perioadă au fost durate...
Nu pot să nu fac corelaţii simple între imensa avere economică a bisericii ortodoxe, traiul de lux în care îşi duce "cotidianul" popimea şi...idealul creştin şi rolul bisericii într-o societate în derivă. şi nu , într-una a cunoaşterii şi democraţiei. Dacă comparăm modul cum biserica ortodoxă şi cea romano-catolică îşi înţeleg menirea, vom vedea lesne că există o mare diferenţă. Rolul omului, sprijinirea aproapelui, practica socială pentru cei neajutoraţi nu prea transpiră la biserica ortodoxă...Ba chiar din contra!
Faptul că se vor cheltui sute de milioane de euro pentru a ridica o catedrală mare cât o sală polivalentă pentru cca 6000-8000 de ...enoriaşi, în aceste vremuri de criză, probabil cu mare ajutor din bani publici guvernamentali, mi se pare sinucidere curată, atât pentru bugetul sărăcăcios cât mai ales pentru români. Am afirmat de nenumărate ori că problema bugetului României nu este lipsa resurselor financiare, ci modul şi mentalitatea jafului în împărţirea acestora este marea problemă.
Rolul pe care biserica ortodoxă o are în societate şi încălcarea flagrantă a constituţiei Romîniei prin nerspectarea caracterului laic al educaţie (de exemplu) ne aduce, din nou, spre stadiul de stat-bananier bisericesc, ceva în genul Greciei. Puterea popimii în general ca agenţi electorali şi , nu numai, crează un pericol imens asupra democraţiei însăşi şi pentru viitorul ţării. Nemaivorbind de corupţia instituţională arhicunoscută în rândul marilor vectori de imagine ai bisericii ortodoxe, de imensul "văl" al tăcerilor asupra colaborării cu securitatea fostă şi, probabil şi cu actualele noi structuri înfiinţate ne arată de fapt că rolul bisericii este mai mult economic decât...social! Jaful la care "feţele bisericeşti" se dedau permanent asupra bunului public, prin deturnări de fonduri în interesul bisericii, prin restituiri samavolnice de păduri şi terenuri ne face să ne întoarcem cu peste 150 de ani în urmă!!
Cred că Alexandru Ioan Cuza, ctitorul real al României moderne (apoi, casa regală a menţinut doar trendul şi prin echidistanţă a definit "opera"!) se întoarce în mormânt la actualele samavolnicii la care populaţia acestei ţări este supusă, inclusiv de biserica care se vrea naţională şi în sprijinul maselor oprimate.
Averea BOR este evaluată de băncile occidentale la 24-30 miliarde de euro. Cred că reforma statului s-ar putea face lesne cu aceşti bani şi ar fi suficiente resurse pentru o catedrală mai mică a neamului românesc ortodox şi nu una, de tip fanariot şi de neam ...prost, cum se întâmplă în realitate.

Niciun comentariu: