joi, 6 noiembrie 2008

Liga campionilor la fotbal şi...politica


După cum constatăm, an de an, echipele de fotbal româneşti (la fel ca majoritatea celor din Europa centrală şi de est) fac figuraţie în grupele Ligii campionilor. Firesc, când bugetele cluburilor româneşti sunt ridicol de mici, în comparaţie, cu bugetele echipelor de top european, oricât ai încerca să te audodepăşeşti sau mai bine zis, să-ţi depăşeşti condiţia de out-sider, fotbaliştii legitimaţi la echipele CFR Cluj-Napoca şi Steaua, ne arată limitele lor şi preţul real al pieţei de pe care sunt aduşi.

Să fim oneşti, să ne recunoaştem valoare, că nu putem ajunge niciodată la "masa bogaţilor", pentru că, nu ai cu cine şi mai ales, cu ce! De aceea, accederea în grupele ligii campionilor este cel mai probabil, unica mare realizare şi valorizare a fotbalului autohton.

Pentru mine, ca cetăţean şi contribuabil, mi se pare jignitor cum unii indivizi (cu glagorie, undeva în zona piciorului unei broaşte!) se folosesc de fotbal pentru imagine proprie şi politică. Nu degeaba avem expresii deja populare că "la politică şi la fotbal (mai nou, şi la educaţie!) se pricepe toată lumea!". Şi, poate cel mai scandalos este faptul că, aservirea politică a unei mişcări, în accepţiune generală, sportivă, naşte patimi şi mai ales, corupţie. Când, fotbalul este finanţat subteran, când jocurile din campionatul intern sunt cu rezultate cunoscute dinainte, când fluieraşii îşi dau în petec stabilind şi ei, rezultatul mincinos după comenzi, butoane şi mite, atunci ne dăm seama cât de mult, fotbalul, nu mai este un joc sportiv, ci, doar un joc de roluri cu ...mita drept principal arbitru şi element valorizant al unei echipe. Faptul că, în acest joc de roluri intră bani publici deturnaţi cu bună ştiinţă şi cu complicitatea ruşinoasă a instituţiilor statului de drept, ne determină să spunem că, şansele unei societăţi democratice competitive în România, sunt la fel de "mari" ca şi şansele accederii echipelor româneşti, în grupele ligii campionilor la fotbal. Să nu ne amăgim, că actualii şi viitorii patroni al echipelor de fotbal mioritic vor putea produce vreo schimbare, atâta timp cât, în vârful "piramidei", stau "naşi", miliţieni şmecheri şi politicieni pe deasupra(!) şi alte neamuri, derivate acestora...Parcă, Fănuş Neagu, a scris un volum uşurel, "Pierdut în Balcania...". Plin de învăţăminte şi, mai ales, în loc de concluzie!

Niciun comentariu: